Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

Greenans, Co. Mayo
Máiréad Bean Uí Riagáin

Ar an leathanach seo

1. Deirtear go bfhuil trí barraillí oír i bhfolach i measc na sleíbhte Bhurren agus go bhfuil £10,000 ins na trí barraillí sin. Dob iad na Lochlannaigh a chuir ann é, de reír an t-seanchais. Aon uair amháin do tháinig sagart ó'n bhFrainnc agus do chuala sé i dtaobh an oír i mBurren. Chuaidh sé go dtí an áit ar mhuin chapaill agus nuair a thaínig sé go dti an poll sa cairraig las sé coinneal agus isteach leis sa pholl. Nuair a bhí sé leath an bhealaigh ins an bpoll do mhúchadh an choinneal -- las an sagart an choinneal uair eile, agus chuaidh sé níos sia isteach sa pholl go dtáinig sé ar trí barraí iarainn. Leím fear isteach tríd na barraí iarainn. Ní raibh sé istich noíméad go dtáinig rud mór éígin ó pholl eile a bhí sa charraig agus d'ith se an fear. Achair nimhe a bhí ann. Do chuir an slagart slabhradh iarainn timchéall na mbarraillí chun
    Mártan Mac Cuimilín
    Gort, Co. Mayo