School: Caurane (C.) (roll number 13176)

Caurans Lower, Co. Mayo
Bean Uí Fhaoláin

ann freisin.
    D'fhanaidís annsin go glaodadh an choiligh ar maidin agus bhídís ag déanamh margaidh agus ag argúint i rith an ama sin.
    Nuair a glaodadh an coileach bhí ortha imtheacht agus is annsin a bhíodh an craitheadh lámh. Ó shoin leith tugtar "Páirc an Aonaig" ar an bpáirc sin.
    Deirtear go bhfuil Carraig Aifrinn san bpáirc céadna. Tá an carraig mór le feiceál ann agus nuair a bhí na dligthe peannaidheachta i bhfeidm in Éirinn léigheadh an sagart an t-Aifreann san uaigneas sin. Tá an Focal "Aifreann" geárrtha san gcarraig, ní féidir nios mó a feiceál sgríobhta uirthi acht is dóca go raibh focla eile uirthi.
    Théigeadh muinntir Dhoirnín
    Derreens, Co. Mayo