School: Caurane (C.) (roll number 13176)

Caurans Lower, Co. Mayo
Bean Uí Fhaoláin

1. Taidhbhsí.
    Bhí bean ann uair amháin is bhí aon ingean amháin aici. Bhíodar an-bocht ar fad is ní raibh greim le n-ithe aca. Sa deireadh fuair an bhean bhocht bás agus d'fhag sí a h-ingean go cráidhte in a diaidh.
    An Uair sin bhí túirne lín in gach teach beagnach. Bhí tuirne ag an gcailín seo is bhiodh sí ag sníomh i gcómhnuidhe go mór mór san oidhche. An oidhche seo bhí sí ag sníomh ar a míle dícheall is bhí an doras fosgailte aici. Niorbh fhada gur tháinig triúir ban isteach is d'iarr siad uirthi cé'n fáth a raibh sí ag sníomh an t-am seo do'n oidhche. Dubhairt na mná freisin go ndéanfaidís piosa do'n lín a sníomh di. Bhí siad ag sníomh annsin ar feadh na h-oidhche is ní raibh a fhios aici cé'n chaoi a chuirfeadh sí ruag
    AT0501*: “The Fairy Hill is on Fire!”
    Caitlín Ní Mhóráin