School: Caurane (C.) (roll number 13176)

Caurans Lower, Co. Mayo
Bean Uí Fhaoláin

1. Sgéal Greannmhar.
    Fear na Casóige Báine.
    Bhí beirt dearbhrathair ann fado. Bhí ceann aca bocht agus ceann eile saidhbhir. An ceann a bhí bocht ní raibh aige acht bó amháin. Ní raibh greim le n-ithe aige féin nó ag na páistí.
    Dubhairt an bhean leis go gcaitfeadh sé an bhó do dhíol. Chuaidh sé chuig an aonach léi is nuair a bhí sé ag tarraingt isteach chuig an mbaile mór chonnaic sé an cruinniú a bhí ann. D'fiafruigh sé díobhtha cé'n sórt cruinnighthe a bhí ann is dubhairt siad leis gur fear a bhí ag dul a crocadh. "Céard a rinne sé," ar seisean. "Goidh sé bó," ar siad-san agus d'fhiafruigh sé díobhtha an ghlacfadh sé bó ar a son: Dubhairt siad go ghlacfadh
    AT1536A: The Woman in the Chest
    Caitlín Ní Giolla Gaeling