School: Caurane (C.) (roll number 13176)

Caurans Lower, Co. Mayo
Bean Uí Fhaoláin

mhnaoi nuair a chuala sí an sgéal is dubhairt sí go raibh Dia an fear is feárr.
    Cúpla bliadain in a dhiaidh sin tháinig fear bocht go dtí an teach oidhche amháin is d'iarr sé lóistín ar bhean a' tighe le h-aghaidh na h-oidhche. Thug sí dó é is bhí an-bhuideach di. Bhí leite aca i gcóir an t-suipéir an oidhche céadna is do bhruith siad é ins an bpota in a raibh an t-ór. Dubhairt an fear bocht go n-iosfadh sé a cuid leite féin as an bpota. Bhí go maith.
    Fuair sé an leite ins an bpota is d'ith sé é gan monabhar a chur [?] as. Nuair a bhí sé ithte aige d'fhiafruigh sé de bhean an tighe an raibh a fios aici céard a bhí sgríobhta ar an bpota "Musa ní'l", ar sise "mar ní'l aon léigheann agam." "Bhoil," ar seisean 'sé an rud atá sgríobhta air, "Ní'l taobh amháin do'n crann níos fearr ná an taobh eile."
    Éamonn Ó Baoghaill
    Crillaun, Co. Mayo