School: Caurane (C.) (roll number 13176)

Caurans Lower, Co. Mayo
Bean Uí Fhaoláin

1. (continued from previous page)
    gcrann. Fear nó bean a d'feicfeadh an cat nó an cú d'éireóchadh sé tinn agus ní raibh aon leigheas dóibh go dtí go bhfuighidís bás.
    Oidhche amháin bhí fear ag teacht ó Aonach Chláir ag capall ceannuighte aige. Nuair a tháinig sé go dtí cuileann na sgeiche bhí bean in a suidhe ar taoibh an bóthair agus d'fiafruigh sé di an raibh sí tuirseach.
    Dubhairt sé leí suidhe taobh thiar de ar an gcapall agus go dtiubhradh sé cúpla míle do'n bóthar í. Ghlac sí buidheachas leis agus chuaidh sí ag marcuigheacht taobh thiar de. Ní raibh sí i bhfad imthighthe nuair a dubhairt sí nach rachadh sí níos fuide. Dubhairt sí leis gur fear cineálta a bhí ann acht go bhfuigeadh a capall bás chomh luath agus rachadh sé san stábla.
    Cuir sí bannaidhe ar féin a bheith annsin oidhche lá ar na bhárach ar a dó-dhéag
    Páraic Ó Niallaigh