Scoil: Corrabha (Curravagh)

Currach Bheatha, Co. an Chabháin
(ní thugtar ainm)

Tá capall i bpoll an t-Sionnaigh agus connacthas go minic é.

Tá capall i bpoll an t-Sionnaigh agus connacthas go minic é. Bhí rian a chos le feiceál san sneachta nuair nach raibh sé féin le feicsint - cosa beaga ar nos searraigh. Tá an capall seo a' chosaint pota óir freisin agus ní bhíonn sé le feiceál ach go hanamh. Deirtear gurab iad na Lochlannaigh a d'fhág an tór in a ndiaidh in Éirinn nuair a bhí siad a' teicheadh o' na h-Éireannaigh. Deirtear freisin go bhfuil pota óir in gach loch in Éirinn.
    Fuaireas an méid sin ó -
    Padraig Mac Samhráin,
    An Charraig,
    Gleann - Gaibhleann,
    Co. An Chabháin.
    Brighid Ní Shiordan
    Carrick West, Co. an Chabháin
    Padraig Mac Samhráin
  2. There is supposed to be three stands of gold on the banks of the Shannon at a place called "Poll Cam". Once upon a time an old man named Hughie McGovern dreamt of it three nights in succession and in the dream he was told the same time when to go and the people he was to take with him. He was to take with him. He was to get the gold on condition that neither he nor any of his comrades would take God's name