School: Gortown, Cill Seanaigh (roll number 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

cumasach roimh deireadh a shaoghal. D'inis sí dó freisean go raibh bradán feasa sa sruthán agus an chéad duine a bhlasfadah an éisg go mbeadh fios aige.
    San tráthnóna bhí fionn ag gabháil thar an bhotháin agus do bhuail sé isteach.Bhí sean fhear roimhe isteach agus d'íarr se ar Fionn aire a thabhairt do bhradán a bhí 'á róstadh aige go bhfilleadah sé ar ais acharsa sé "Ar t-anam ná leig do bhoghadh"
    D'imthig an fear agus bhí Fionn ag déanamh na gnóthaí mar adubhradh leis .Sar i bhfad d'éirigh clog ar a croiceannagus chuir an búachaill a mhéar air chun é do bhriseadh.Dóghadh a mhéar agus chuir sé in a bhéal é chun an pían do mhúchadh.
    Do leath a iongnadh ar Finn.D'éirigh ceo mór thímcheall air agus chonnac sé iongantaisí móra.I gceann tamaill bhí sé in a fhear cumasach láidir.Chuir sé buidhean de na Féinne ar bun agus díaidh ar ndíaidh cuireadh clú agus cáil air.Bhí na húaisle ag teacht ócéin is ó cómhgar chun luith-cleas do bheith múinte dóibh.Bhí campa Fionn suidhte ar "Alman"i gCill Dara.
    ba cródha na fir a mhair leis ach dob é an duinedob annsa agus doba dílse le Fionn féin ná Conaill Ceárnach.
    Bhí búaidh mór ag Conaill sé sin bhí sé ana flaitheamhail. Thaisbeán sé a flaitheamhlacht go minic
    Áine Ní Chríocháín