School: Gortown, Cill Seanaigh (roll number 14238)

Ballymacravan, Co. Clare
M. Mac an Airchinnigh

An Reilig.
    Is gnáth reilig do bheith ins gach paróistechun cuirp na daoine do cur tar-éis báis d'fhagail dóibh .'Sí an ceann is giorra don ná Innisdíomáin agus is innti a bhfuil muinntear na háite nách mór curtha.Tá an reilig suidte ar taobh ó dheas de'n baile ar bhárr cnuich áird agus istigh i lár na páirce atá fothracha de seipéil a bhí ann blínata ó shoin le feiscint.Curtar daoine taobh istigh den seipéál seo go dtí an lá atá againn inndiu .
    Ta cúpla bóthar ag gabáil dó agus mar sin is féidir le daoine an bóthar fada a thabhairt mar adeir an sean-fhocal"an tímpeall chun an teampall ".Is ceart i gcómhnuidhe "Beannacht De le h-anam na marbh"a rádah núair a bítear ag gábháil thar reilig .Tá na hanama go léir breaca le tuambaí agus croiseanna de gach saghas agus bláthanna ,ach fadó leagtaí leac anúas ar an uamha agus bíodh saghas croiseanna aca leis.
    Ní curtar achamhain Caitilicigh san reilig san.Tá páirc fé leith míle no mar sin uaid ina curtar leambhaí gheibheann bás gan baisteadh .
    Nóra Ní Conaill
    Glenomra, Co. Clare