School: Gortown, Cill Seanaigh (roll number 14238)

Baile Mhic Cráibhín, Co. an Chláir
M. Mac an Airchinnigh

2.Tagann lá crosta na bliana an ceathramadh la de'n bliain nua. Creidtear go bhfuil míádh ag baint leis an lá seo agus mar gheall ar sin ní maith le daoine pósadhnó aon obair núa do tosnuig.
    3 Núair is mian le daoine aon obair do thosnú mar ata baint an fheir,baint na móna,cur na bprátaí is ar an Aoine a tosnuightear de ghnáth mar creidtear go gcuireann ár dTíghearna rath air.

13adh Nodlag 1937
    liosanna
    Ce go bhfuil ratanna agus liosanna ar fuaid na tíre ní ceart a creideamhaint go raibh na daoine maithe an cor ar bith.Im'bhaile féin i bhfeirm a bhí ar leat-thaobh de agus cuireadar cuid de cloca an lios in úsáid .Ní túisge a bhí an gnó déanta na tánaig lagachan ar na fearaibh agus thuit galar neamh -coitiann orrtha agus as sin go deire a saoghal níor éirigheadar as an leaba.Thuit mí-adh éigin ar na capallaibh a bhí aca freisin.
    Áine Ní Chríocháin
    Baile an Ghadaí Thiar, Co. an Chláir