Scoil: Clochar na Trócaire, Ceann tSáile (uimhir rolla 4572)

Cionn tSáile, Co. Chorcaí
An tSr. De Pazzi

Ar an leathanach seo

1. Ag snighe isteach sa chuan tá Abha na Banndan agus ag bun na h-abhann san atá an sean bhaile cuid de ar cnocaibh agus cuid de idir na cnocaibh.
    Sráideanna cumhanga, casta agus sean-tighthe árda is mó atá ann. Mar dheimhniú ar ársacht an bhaile seo, ní gádh ach breathnughadh siar ar cuid des na h-eachtraidhthe staireamhla a fhág a rian go follusach i n achar na n-aoiseanna.
    Thar áitibh eile i Stair ár dTíre tá eolas agus aithne ar Chionn t-Sáile mar láthair chatha mhóir - chath millteach, tubaisteach a thug creachadh agus donas ar Ghaedhealaibh agus a fhág a thionchar go daingean láidir ar an Náisiún gus indiu - "Briseadh Chionn t-Sáile" Briseadh Éireann.
    Tá ós cionn trí céad bliadhain anois ann ó buaileadh an cath san, ach ar feadh na gcianta roimhe, bhí baile seo na sean-aimsearachta fé rath agus fé réim. Bhí sé i na shaor-bhaile o'n aimsir is sia siar. Bhí ballai 'na thimcheall fad ó. Is cinnte
    Máire Ní Dhonnbháin