Scoil: Clochar na Trócaire, Ceann tSáile (uimhir rolla 4572)

Cionn tSáile, Co. Chorcaí
An tSr. De Pazzi

Ar an leathanach seo

1. Cionn t-Sáile - Ceann Sáile - Is follus ó ainm ársa seanda an bhaile seo go bhfuil sé cois fairrge. Sé míle déag siar ó dheas de Chathair Chorcaighe atá cuan Cionn t-Sáile. Bhí aimsear ann i na raibh láthair an chuain seo i na thalamh tirim. Is eol dúinn ná raibh Éire i na hoileán i gcómnuidhe fé mar atá sí anois. Cuid de'n Mhór Roinn b'eadh í - An Mhór Roinn a shín soir isteach in lar-Thuaisceart na hEorpa, agus amach sa bhfairrge ar an dtaobh eile chun na háite i na bhfuil Tuaisceart Mheiriceá indiu. Bhí Éire i na fásach an uair sin. Is san tráth úd a rinneadh an t-sean-chloch-ghainimh dhearg atá mar chnámh[?] in lar-Dheisceart na hÉireann agus atá le feicéal ar na sean-bhóithribh gharbha i gCionn t-Sáile gus indiu.
    Le linn an ama in ar leagadh an chloch-ghainimh bhí talamh fosach siar ó dheas de Chiarraighe agus de Chorcaigh, áit ina bhfuil
    Máire Ní Dhonnbháin