School: Carrigaline, Ráth Mhór

Carrigaline, Co. Cork
Eibhlín, Bean Mhic Conchoille

nó an deiltí beag barra.
    Caithfidh tú cómh-oiread lúba bheith ar gach biorán agat anois. Beidh an buimpéis agat anois agus beidh tú agcniotáil leat goraghadh tú amach go dtí barra na stoca. Chun é cumhangaghadh airís - nuair a thiocfaidh tú go dtí tosach an stoca cuirfidh tú trí lúba arbhiorán gach cliatháin. Déanfaidh tú [?] gach aontráth go raghuidh tú go dtí anbarra beag.
    Fuagháilfidh tú an barra beag le snáthaid, agus mar sin dúnfair barra an stoca; nó is féidir leat é dhúnadh leis na bioráin má's maith leat é.
  2. Caithfidhe beirt abheith ag gabháil de'n obair, slat ag duine aca, agus gabháil féir ag an duine eile. Cuirfidhe sop féir treasna na slaite, agus do chasfadh fear na slaite é. Chuirfeadh fear an fhéire sop eile chuige is chasfaidhe é sin. Do bheadh fear an fhéire ag cur féir, leis an sugán, agus fear na slaite ghá casadh igcomhnuidhe, agus ag siubhal ar chúl go mbeadh an súgán fada a dhótain aige.