School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. Caitheann cuid de na páistí bróga nuair a bhíonn's siad an - óg anois timcheall is bliain d'aois ach fadó ní chaitheadh siad iad go mbéadh siad an - sean ar fad timcheall is dhá bliadhain déag nó mar sin. Fadó dhéanadh na daoine na brógaí as craiceann na n-ainmhidhthe agus chuireadh siad bunn adhmadh orthab. Ní mhaireann na bróga i bhfad go dtagann poll orthab agus bíonn orthab iad a dheasaghadh. Má thagann poll ar an mbunn cuirtear leath-tosuigh air agus má thagann poll ar an taobh cuirtear taoibhín air agus má thagann poll ar an mbárr cuirtear barrbhín air. Imthigheann cuid de na daoine gan bróg ar bith insan Samhradh go mór mhór na páistí beaga, mar bíonn an aimsear go han-te bíonn sé an-contabhartach de gasúir beaga gan na bróga a caitheamh san Samhradh mar gheibheann an chuid is mó dóibh cosa tinne mar, ag tógáil deilgní, buaile cloch agus bonnbhualadh agus sin é an fáth a bhfaghann cuid de na gasúir bróga gainimhe le h-aghaidh an Samhraidh. .
    Máire Ní Uigínn
    Doon, Co. Galway