Scoil: Baile Nua, Baile Mhic Cairbre

Cluain na nDamh, Co. Phort Láirge
Pádraig Ó Cearbhaill

1. Na Muca
    Coimeadann gach feirmeoir sa pharróiste muca. Bíonn na muca i gcró na muc, is maith leo bheith ag ithe agus bheith in a luighe ins an laithigh nuair a bhíonn an aimsear te.
    Tugtar collach ar an athair, cráin ar an máthair agus banbh ar an leanbh.
    Tugtar céis ar banbh a bheadh trí nó ceithre míosa d'aois.
    Tugann an cráin bainne des na banbhaí nuair a bhíonn siad an-óg. Nuair a fhásann siad suas tugann an feirmeoir bainne agus min-bhuidhe dóibh.
    Is minic a bhíonn banbh beag lag ar an ál, bhíonn na banbhaí eile ró-láidir do agus ní bhfaigheann sé aon bhainne ó'n a mhathair.
    Tugtar an leiceachán ar an banbh sin.
    Tugann an feirmeoir isteach é, cuireann sé in aice na teine é, tugann sé bainne te dóibh as buídéal.