Scoil: Baile Nua, Baile Mhic Cairbre

Cluain na nDamh, Co. Phort Láirge
Pádraig Ó Cearbhaill

Ar an leathanach seo

1. 'Sé an Inid an t-am is mó a phósann daoine ins an parróiste seo, go mor mhór ar Máirt na h-Inide.
    Deirtear nach bhfuil an Luan agua an Aoine ná mí na Bealtaine ráthmhar chun pósta.
    Bíonn an Inis ann ó lá Nodlag bheag go dtí Máirt na h-Inide.
    Ins an parróiste seo tá sean nós acu idtaobh na h-Inide. Ar oidhche roimh Máirt na h0Inide má bhíonn aon fear óg sa pharróiste go bhfuil tigh nó feirm aige agus nach bhfuil sé le pósadh ar Máirt na h-Inide déantar bean-bréige agus cuirtear éadaighe agus hata uirrí. Crochtar an bean bréige sin agus tugtar "Cailleach" in aice tighe an fhir óig in áit mar a chídhfidh gach aoinne é chun a chur in iúl do'n bhfear gur ceart do pósadh. Bíonn fearg agus buile ar na fearaibh óga go minic agus bíonn siad in a staic mhagaidh ins an parróiste.