Scoil: Corrabha (Curravagh)

Currach Bheatha, Co. an Chabháin
(ní thugtar ainm)

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    taréis gach uair a théighid thart ólaid braon. Tá cloch ann freisin agus aghaidh Brighde Naomhtha le feicéal ann. Bíonn ar na daoine é sin a phógadh gach aon uair a théighid thart. Ní fios ar leigheasadh aon duine ag an tobar nó nar leigheasadh. Deineann gach uile duine an "stations" ar son nídh éigin. Deineann cuid díobh é chun rudaí d'fhaghail cuid eile ar son daoine atá marbh, agus gach duine ar son nídh éigin.
    D'fhágadh siad rud éigin in a ndhiaidh fadó - giotaí dá gcuid éadaigh, airgead nó croiseanna. Nuair a bhíonn an " station " thart tagann na mná riaghalta amach as an gclochar agus bailigheann siad na neithe a fágadh ag an tobar agus cuireann siad i leath taobh i mbosca iad nó tugann siad do na díleachtaí iad.
    Níl aon iasg san uisge cor ar bith ach tá crainnte in aice leis an tobar ceann nó dó agus is ortha a crochtí na píosaí éigin.
    Tá tobar eile i mBawnboy agus " Tobar Mogue " a tugtar air. Ar an gcúideadh lá déág de Lughnasa a théigheadh na daoine chuige ach ní dóigh liom go dtéigheann éinne chuige ach daoine as an gcomarsanacht.
    Brighid Ní Shiordan
    Carrick West, Co. an Chabháin