Scoil: Cluain an Droma, Mullach (uimhir rolla 5267)

Cluain an Droma, Co. an Chláir
Brian Ó Huiginn

Tobar na Muice - Cluain an Droma - Tobar fíoruisge
    Oidhche amháin bhí triúir daoine ag dul chun chróca óir do ghoid ó lois atá inaice leis an scoil seo. Muc dhubh a bhí sa lios ag chosaint an óir. Ar dheire thiar thall fuair duine de na daoine an chróca agus do sciob leis an t-ór. “Dár Dia,” ar seisean leis an mbeirt eile “tá sé agam, Rithighid, Rithighid ar muinghin ár n-anma. Ritheadar leo ach má ritheadar lean an mhuch dhubh íad.
    Bhailigheadar a gchosa leo chómh fada leis an dtobar seo agus chonnacadar go raibh an mhuch ag tigheacht orthu. Chaitheadar an cróca óir de aon sguird síos sa tobar agus síos leis an mhuc in dhiaidh an óir
    Deirtear go bhfuil an mhuc seo ag chosaint an óir ó shoin i leith. Deirtear leis aon duine a chidheann an mhuc seo go mbeidh aithmhéala air, mar gheobhaidh se bás roimh seacht mbliadhain.
    Micheál Ó Cómhraidhe
    Mícheál Ó Comhraidhe