Scoil: Cluain an Droma, Mullach (uimhir rolla 5267)

Cluain an Droma, Co. an Chláir
Brian Ó Huiginn

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus chuaidh sé go h-Ámericá ag mancuigheacht ar asal. Do bhí sé ag dul mór thimcheall agus casadh fear eile air. Cuadar isteach í dtigh tábhairne agus thosnuigheadar ag ól. Do cheangail sé an t-asal taobh amuigh de’n tig. Do tháinig buachaillí na sráide agus bhíodar ag sughradh leis an líne go dti gur sgaoileadh an t-asal agus d’imthigh sé leis féin annsan. Nuair do tháinig an fear amach ní raibh aon asal le fágháil aige. Bhí sé ag chur ceiste ar gach duine an bhfacadar a asal. Í gceann tamall tháinig sé go tigh ósta. Chuaidh sé isteach agus bhí a leabaidh réidh. Nuair do chonnaich se ar an leabaid do bhí sé go gleóite sin go mba leasg leis luighe uirthí. Do luighe sé fé’n leabaidh. Do tháinig fear agus a bhean isteach agus luigheadar ar. Do bhí an fear ag chainnt go bladarach dubhairt sé go bhfaca sé an domhain í súilibh na mná. Dubhairt an fear eile. An bhfuil aon tseans go bhfaca tú m’asal.
    Treasa Ní Luanaigh
    Maigh Loiscthe, Co. an Chláir