Scoil: Sliabh na Lice, Sráid na Cathrach

Sliabh na Lice, Co. an Chláir
Seán Ó Cionnfhaola

Ádh agus mí-Ádha.
    Dá mbeadh duine ag dul ar turas agus dá casadh snag breac air deirtear go mbeadh mí-ádha aige i rith an lae,ach dá casadh dhá snag breac air bheadh ádh aige i rith an lae.
    Dá mbeadh duine ag dul go dtí an aonach agus dá bhfeicfeadh se chailín le grúaig dearg deirtear go mbeadh mí-adha aige.Dá mbrisfeadh duine scáthán deirtear go mbeadh mí-ádha aige go ceann seacht mbliain.
    Dá mbeadh duine ag dul ar turas agus dáagus dá dearmadhadfad sé aon rud,agus dá raghadh se thar nais deirtear gur ceart dó suidhe síos ar feadh tamaill.Dá dtuitfeadh láimhín ó dhuine agus é ag dul ar turas deirtear go mbeadh díombáid aige. Dá gcuirfeadh duine a gcuid éadaigh air neamh-ceart sa maidin is cómhartha é gp mbheadh ádh aige "ar feadh an lae.
    Dá raghadh duine isteach i dtigh agus na daoine ag déanamh cuiginne deirtear gur ceart dó dreas a dhéanamh.Dá mbeadh duine ag teacht ó sochraid agus dá ragad sé chun duine tinn d'dheiscint deirtear go bhfaghadh
    Eibhlín Ó Cléirigh
    An tOileán, Co. an Chláir