Scoil: Furglan, Inistíomáin (uimhir rolla 11813)

Forghleann, Co. an Chláir
Seán Mac Daibhid

Ar an leathanach seo

1. Fadó do bhíodh a lán sean-nósanna ag na sean dhaoine, acht tá siad go léir imthighthe anois. Fadó nuair a b'fuigheadh duine bás i dtíg do chuiread muinntir an tighe sin é suas ar bhórd in-aice na teine, agus brat bán anuas air. Gach duine a bhíodh ag teacht chun an tighe, b'éigean do dreas gol a dheanamh ar an duine marbh. Thárlaidh gur fhuair sean fhear bás i dtógh in Éidhneuch, agus do dheineadh an rud ceadhna leis. Bhí poll ins an bh'fhalla in-aice na teine agus bhí sé ag dul isteach sa seomra. Na buachaillí cliste a bhí ag an sochradh, do cheangail siad píosa córda dé'n corp, agus chuaidh duine aca isteach sa seómra agus chuir ceann eile aca an chórda isteach tríd an poill chuige agus thosnuigh an chorp ag bagadh agus as sin amach níor deineadh é i n-aon chor.
    Tomás Ó Conáin
    An Bhuaile Bhán, Co. an Chláir