Scoil: Furglan, Inistíomáin (uimhir rolla 11813)

Forghleann, Co. an Chláir
Seán Mac Daibhid

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    i dtreó is go mbeadh sé ann i n-am ar maidin. Bhí ar dul tre coill tuig[?] dorcha agus tháinig scannradh air agus é istigh i lár na coille. Do cheap sé go h-obann go raibh dream bitheamhnaigh san gcoill, go raibh sé i gconntabhairt agus ná raibh aon arm aige chun é féin a chosaint ortha. Suas leis i gcrann mór agus dubhairt leis féin go bhfanfadh sé ann nú go nglanfadh an lá.
    Fé dheire tháinig na bitheamhnaigh amach, stadadar ag bun an chrainn in a raibh an muilneóir, suidheadar mor thimcheall chun na creiche a bhí aca a roinnt. Chonnaic an muilneóir ó leas soluis a bhí ó'n leanntéar a bhí aca cófra mór a bhí lán suas de clochaibh luachmara, d'ór agus airgead. Thosnuigheadar ag bruigheann lena chéile feuchaint cé is mo don gcreach a bheadh aige féin.
    "Dá mbeadh beagánín den chiste sin agam féin do bheinn saidhbhir i gcaitheamh mo shaoghal ars an muillneóir. Leis sin do chaith sé croiceann na bó duibhe anuas ar na bitheamhnuigh gan cuimhne aca leis. Nuar chonnaiceadar an ceann mór agus na h-adharca agus an croiceann dubh annuas cuca ó'n spéir, chreid siad gurb é a diabhal féin a bhí chuca, agus ritheadar comh mear is bhí sé in a gcosaibh, ag fágaint an t-saidhbhreas luachmara na ndiadh. "Há, há" ars an
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant