Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 9229)

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Mac Dáibhid

Ar an leathanach seo

1. In an Éarrach is mó posadh na daoine fadó. Deiridís nách mbeadh an t-áh leis na daoine a posadh an Deardaoin. Do bhíodh roinnt pisreóga nó nósanna ag na daoine freisin. Bíodh siad ag caitheamh rís agus seana bhróa ag na daoine a bhíodh tar-éis posadh. Bhíodh pisreóga id taobh na lá acu chomh maith. Monday for health, Tuesday for wealth, Wednesday the best day of all, Thursday for losses, Friday for crosses, and Saturday no luck at all. Gheibhidís airgead mar spré. Bíodh cóisire acu agus bíodh na buacallaí tuighe ag dul amach agus tuige ar a gceann acu.
    Bíodh a lán pisreóga ag na daoine idtaobh pósta. Seo cúpla ann. - Deiridís nách mbeidh an t-ádh leis an lánamhain dá chasadh sochrad ortha ar an mbóthar agus iad ag dul go dtí an teampall nó ag teacht as. Deiridís gur ceart don bhean eadaig mar seo a chaiteamh:- Something old and something new. Something borrowed and something blue. Ba ghnáhach leis na fearaibh a bhíodh ag an bpósadh rás a rith le na chéíle ar asaillibh agus bíodh na mná ag marcuigheacht ar chúl na bhfear.

Pádraigh Mach Mathghamhna
    Chloghánmore