School: Cnoc an Chuilinn, An Ráth Mhór (roll number 9871)

Cathair Bhearnach, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Dhuinnín

1. (continued from previous page)
    cad fé ndear é acht mo fhear bocht leagaithe amuig ar fhleac a dhroma agus a dhá cois sáidhte go dtí na ceathramhna ins an dá fircín. Rith duine eile dos na stroinnséírí amach annsan chun cabhrach leis acht cár rith sé súd acht isteach sa seómra go raibh an sean iarrann caithte. Bhí ean geata iarrainn caithte taobh istig de'n doras agus croidhe 'na diabhail cár chuir mo fhear bocht a chos acht isteach idir dhá bars agus isé abhí na greim. Thosnuig sé ag beicheadh le pian agus pé únfairt a bhí aige thuit an geata anuas air. A Muire bhí fothram ansan agus gleó. "A croidhe 'n diabhal Healy" arsa mise "Éírig tá an diabhal déanta. D'eirigeamar agus chuadhmar amach agus bhí an sean duine ag teacht aníos an stáighre agus solas aige. Cuadhmar isteach go seómra an ime
    John F. Dineen
    Teacher