School: Cnoc an Chuilinn, An Ráth Mhór (roll number 9871)

Caherbarnagh, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Dhuinnín

1. Lá n-aon dá raibh Eoghan Ruadh a' siubhal trí Cathair Bearnach do glaodh sé isteach idtigh feirmeóra. Bhí madra deas géur an-aonfheacht leis. Do ráinig go raibh gé ar gor de tigh. Do dhein sí ar an madra láitreach agus thosnuig sí ag gabhail do le gob is le scíathán. D'iompuigh an madrín ar an ngé, rug ar muineál uirrí agus níor leag sé uaidh í gur thacht sé í. Thug muintir an tighe ós comhair na ngiuistísí Eoghan. Do dhearbuigeadar gur mhairbh an madra an gé agus nár chuir Eoghan aon cosc leis. D'fhiafruigh na giuistísí d'Eoghan cad do bhí le radh aige. D'freagair sé mar leanas.
    One day as I was walking trí bánta na Cathrach
      1. poetry