School: Cnoc an Chuilinn, An Ráth Mhór (roll number 9871)

Cathair Bhearnach, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Dhuinnín

1. An céad bhlian a thainig an dubh ar na garraidhthe do bhí lanamha 'na gchómhnuidhe i Lios Carragáin agus bhí triúr cloinne aca. Gearrcaile a bheadh íad. Ní raibh an saoghal ar fóghnamh aca. Maire Rúadh a b'ainm do'n mhnaoi agus labhrás do'b ainm d'on fear. Bhúail sí amach lá áirithe féachaint a b'faighfeadh sí aon phrátaí san garraidhe. Tháinig sí thar-nais isteach. "Seo súid orm" ar sise, "a labhrais, go bhfuil rud éigin tagaithe ar an ngarraidhe" "Bhíos ag féachaint ar indé" arsa labhrás,"agus ní fhaca aon nídh bun ós cionn leis".
    Nóra Bean Sheain Uí Dhuinin
    Múinteoir