Scoil: Cill Mhuire (B.), Lios Árd-achaidh

Cill Muire, Co. Chorcaí
Domhnall Ó Buachalla

1. Tá sean-focal ann Más maith leat bheith buan caith fuar agus té.
    Bhí fear ann fadó gurb ainm do Seán Ruadh An Ghaothraidh. Bhí sé ag saighdúireacht i tír éígin agus tug sé guna abhaile leis. Bhí sé i gcoinnibh na dlí guna a beith ag aon Éireannach. Bhíodh sé ag caitheamh leis na Sasanaigh i gocmmnuidhe. Annsan do rithfeadh sé isteach san Gaothradh agus siné an cás a dtugtar Sean Ruadh An Ghaothraidh air. Ní théígeadh na saigdiuirí isteach in na diaidh i n-aon cor mar bhíodh eagla ortha. Cuaidh Séan isteach go Mágh Crómtha lá amhain agus bhí na saigdiuirí ag glachaidheacht amuich. Bhí ceann airm ar a dtugtar "Hedges" agus bhí Séan i na coinnibh an t-am go léir. Cuaidh Séan isteach sa caisleán agus bhí "Hedges" istigh agus cúpla fear eile. Connaceadar é ag teacht. Cuaidh sé isteach san chistin agus bhí mathair "Heges" agus an cailín aimsire istigh. D'iarr sé deoch bainne agus fuair sé é. "Téidh dom é ar seisean agus dúbhairt an cailín leis "Má is maith leat beith buan chaith fuar agus te." Connaich Séan
    Mrs Wall