Scoil: Drom Dhá Liag (C.) (uimhir rolla 12230)

Drom Dhá Liag, Co. Chorcaí
Bean Uí Dhrisceoil

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    An t-am san bhí aon tig tábhairne amháin ar Bárr na Cairrge san áit in a bhfuil tig feirmeóra anois. Bhíodh na tinncéirí go fluíreach ann agus is minich troid ar suibhal ann Do h-aistrigheadh an t-aonach annsan go dtí an sráid bhaile agus is ann a bhíonn gach aonach anois. Biónn aonach ann or an dara Dardaoin de gach mí agus in a theannta san coiméadtar bíonn an tAonach Mór ann gach bliadhain ar an 25adh lá de Meadhon Fóghmhair.
    Saghas lá saoire is eadh é insan bparóiste. Dúntar no scoileanna agus tagann gach aoinne óg is aosta go dtí an baile mór.
    Bhí nós ann go dtí deic mbliadha ó shoin no mar sin go dtagadh na cailíní isteach agus caithidís an tráthnóna ag siubhal síos suas an
        1. trádáil