Scoil: Drom Dhá Liag (C.) (uimhir rolla 12230)

Drom Dhá Liag, Co. Chorcaí
Bean Uí Dhrisceoil

Ar an leathanach seo

1. Timcheall trí míle ar an dtaobh thoir thuaidh de Dhromdháliag tá poinnte ar an sliabh raon a ritheann ó Bheanntraighe go Dunmaonmhuighe ar a dtugtar Cnoch na hAbhann. Sé an fáth atá leis an ainm ná go n-eirigheann na trí h-aibhne is mó i gCorcaig Thiar i bportach mór leathan atá ar a bhárr. An Bhannda a ritheann soir go Droicead na Banndan agus annsan ó dheas go cuan Cinn t-Saíle, An Aidhleann a ritheann ó dheas in aice le Dromdháliag agus ritheann sí go dtí an fhairrge taobh theas de Sgiobairín. An Méileach a ritheann siar go dtí Cuan Beanntraighe.
    De réir an sgéil bhí loch mór doimhin ar bhárr an t-sléibhe
    Séamus Uí Fhearghail