Scoil: Drom Dhá Liag (C.) (uimhir rolla 12230)

Drom Dhá Liag, Co. Chorcaí
Bean Uí Dhrisceoil

Ar an leathanach seo

1. Timcheall na bliadhna 1600 bhí beirt driotháir des na Donnabhánaig i gcómhcheannas clainne Cathail a bhí chomhnuidhe ortha araon i gCaisleán Uí Dhonnabháin. I lár an t-samhraidh do chuadhar beirt le céile ar eachtra fada foisidheachta ó thuaidh go Dúthaig Ealla. Bhí sochruighthe ag an mbeirt go roinnfí an chreach go cothrom ortha. Nuair a bhíodar ar an mbóthar thar nais abhaile le creach mhór d'eirig argóint eathorra i dtaobh na roinnte. Mharbh fear díobh an duine eile agus tóg an creac ar fad abhaile dó féin.
    Ach as san amach do bhí taidhbhse an fhir mhairbh á crádh go dtí ar deire do chuaidh sé as a mheabhair glan. Creidtear fós go bhfeadfaí an taidhbhse
    Máire Ní Fhearghail