Scoil: Drom Dhá Liag (C.) (uimhir rolla 12230)

Drom Dhá Liag, Co. Chorcaí
Bean Uí Dhrisceoil

Ar an leathanach seo

1. Bhíodh Domhnall na Tuille ag dul go Corcaig do coisidheacht. Bhí tig tábhairne in aice Droicead na Banndan in áit darb ainm Cill Padraig. Níor chuaidh sé riamh thar an doras gan dul isteach i gcóir dighe. Bhí sean-cheann-chapaill ó's cionn an dorais mar cómharta. Lá dá raibh sé ag teacht thar nais ó Chorchaig do chuaidh sé tar an doras agus níor chuaidh sé isteach in aoncor. Bhí iongnadh ar fhear an tábhairne agus do rith sé amach in a diaidh agus dubhairt sé leis teacht amach chun dul isteach.
    Tháinig Dómhnall thar nais agus sheas sé ó's chómhair an dorais amach ar an mbóthar agus dfhéach sé ar an sean-cheann chapaill agus dubhairt :
      1. filíocht