School: Clochar na Trócaire, Béal Átha na mBuillí

Béal na mBuillí, Co. Ros Comáin
An tSr. M. Olivia

1. (continued from previous page)
    le h-ocras ar thaobh na mbóthar agus ins na páirceannaibh. Do cuireadh as seilbh mórán mar ní raibheadar in-ann a gcuid cíos a íoc. Agus fuaireadar bás ar thaobh na mbóthair. D'ith na daoine bochta féar agus gach rud a bhfuaireadar greim air.
    Do leanadar na céachta ins na páirceanna agus d'itheadar na préamha a d'fágadh. Ní raibh carbaidh na marbh no conair agus bhí fir le feiceál ag tabhairt a gcéile chun uaigh ar brat déanta as slata, agus na fir féin ag tuitium le laigeacht agus ocras.
    Do dhein fear amháin uaigh dá chéile agus nuair a bhí an cómhra leaghtha síos aige do thuit sé feín isteach 'san uaigh in a diaidh, agus do chuir na comharsain an cré anuas orra araon. D'oibrigh mórán de's na fearaibh go cruaidh chun béile amháin sholathar. Annsin thug an Riaghaltas congnamh do'n ceanntar.
    1. am
    Eithne Ní Dholáin