School: Máistir Gaoithe (roll number 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Siochfhradha

1. Níor luig an ghorta throm ar na daoine daoine tímcheall na h-áite seo. Ach do thagadh na bochtain ó na paróiste eile chun biadh dfhághail. Seo sceul mar gheall ar an.....
    Do bhí fear I gCnoc.....i bparóiste na Dromada in am an gorta agus bhí sé leath - marbh leis an ocras. Oidhche amháin bhí sé ag dul treasna na habhann le ciseán feola. Taréis í goid a bhí sé. Nuair a bhí sé ag dul treasna na h-abhann bhí sé chómh lag san gur leag ualach an ceiseáin é agus badhadh é. Thóg an tuille léi síos é go dtí na h-ínse i gCillín-liath agus do cuireadh ann é.
    Seo sgeal eile mar gheall ar an ghorta. Do bhí fear i na chómhnuidhe thoir ins na Gleanntaibh, I gCiarraighe Theas. An Peatuigeach a bhí mar leas ainm air. Do bheathuigheadh sé é féin ar na caoire a goideadh....
    Oidhche amháin ní raibh pioc len ithe aige. Bhí an sneachta ar an dtalamh agus ní fhéadfadh sé aon nídh d fághail.
    Do bhí blonag na caorach a bhí ithte i bpróca mór. Do dhein sé an tlú do dheargadh sa teine agus do sháith sé isteach i bpróca an bhlonaigh é. Do dhein san an blonag do
    1. am
    Mícheál Ó Séaghdha