Scoil: Leitir (uimhir rolla 15668)

Leitir Thoir, Co. Chiarraí
Tomás Mac Eóin

1. Dínn-Seanchas
    Seo chuid de’s na h-ainmneacha atá ar cnuic, agus cionnus mar a fuaireadar a n-ainmneacha.
    CÚM NA BRÓINEACH: Sé an fáth go dtugtar an t-ainm sin ar an gcnoc san, ná in aimsir na bpéindlithe ní leigeadh na Shasanaigh aon Caitlicheach an t-Aifreann d’eisteacht, agus mar gheall ar sin do theighidís go dtí an áit sin gach Domhnach chun an Coróin Mhuire do rádh.
    CÚM NA CAILLÍGE: Do bhí bean aosta in cómhnuidhe annsan, agus nuair a fuair sí bás do chuireadh fé leac í san áit sin, agus ó shoin i leith ghlaodhtar an t-ainm sin ar an áit.
    CÚM AN SATHAIRN: In aimsir na bPéin-dhlíghthe leis nuair ná leigeadh na Sasanaigh aon sagart an t-Aifreann a rádh Dia Domhnaigh, do thagadh sagart go dtí an áit sin gach Sathairn agus do bhailigheacdh na daoine ann chun an t-Aifreann d’éisteacht.
    LÉIM AN SAGART: Lá in aimsir na Péin-dlíghthe nuair a bhí sagart ag rádh an Aifrinn annsan do chonnaic sé saighdúirí Sasana ag teacht. Níor dhein sé ach léim suas ar a chapall, agus do thug an capall léim as a chabail chómh fada le Baile-na-Cille, agus tá an t-ainm sin ar an áit ó shoin.
    UAIGH DE BARRA: Tá an áit sin suidhthe in aice le loc Cúm-na-caillíghe. Deir na sean-daoine gur fear darab ainm Seán de Barra atá curtha annsan. Oidhche amháin agus é ag teacht ó Cathair-Saidhbhín tré ‘s na gcnoc do chaill sé a
    Siobhán Ní Cúrnáin
    Siobhán Bean Uí Cúrnáin