Scoil: Leitir (uimhir rolla 15668)

Leitir Thoir, Co. Chiarraí
Tomás Mac Eóin

1. Sgéal
    Do bhí Rígh in Éirinn fadó, is ní raibh aige ach aon ingean amháin. Cailín do b’ead í, ná raibh ábalta ar gol in ao’ chor. Is minic a chuireadh sí fearg mór ar an Rígh, mar nuair a thagadh aon mí-ádh air, is amhlaidh a tosnuígheadh sí ag gáirídhe.
    Ar deireadh, do chuir an Rígh fógra amach, go, dtúbharfhadh sé an cailín, mar bean phósta, den fear a bheadh ábalta ar í a chur ag gol. Tháing uaisle agus mic Rígh na tíre, go dtí an pálás an Ríogh, agus do tríaladar gach cleas cun í a chuir ag gol, ac do theip ar gach duine acu, agus cheap an Rígh annsan ná raibh aon slíghe chun í a cuir ag gol. Fé dheire, tháinig fear óg a bhí bocht agus dealbh. Thug sé inniún leis in a phóca. Do thríal sé cúpla cleas ach do theip air.
    Do thóg sé an t-inniún as a phóca sa deire, agus do thosnuig sé ar í a ghearradh ós a cómhair amach. I gcionn tamuill do thosnuigh na deóra ag teacht ó’n a dá shúil, go dtí go raibh sí ag gol go fuígheach. Do phósadh an fear agus an cailín óg, agus do mhaireadar fé rath is fé sheán, ar feadh a saoghail.
    Mícheál Ua Gríbhthín, do sgríobh
    Cáit Bean Uí Gríbhthín, (50) d’aithris