Scoil: Lóthar (uimhir rolla 10045)

An Lóthar, Co. Chiarraí
B. Ní Mheidhre

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leapacha le feisgint shúas i mbárr an cnuich beagnách- gáirdín prátaí nú coirche do bhí ann fadó, is dócha -
    "Gáirdín Sheumas Paddy" a glaoidimíd air. Niorb fhéidir leis na tineateóid bochta an cíos árd seo do dhíol leis na Tigearna Gallda; ní raibh ach gaoth an fochal ó na tíghearnaí cun íad d'íompar amach ar an mbóthar "maireactaint nú bás d'fhágáil."

Bhí tráth eile agus bhí ar na feirmeóirí na "deacmhaidte do díol" leis na "Ministrí Protustúnach"
    Bé sin an deichmhadh cuid do gach tortha talmhan abhí ag an feirmeóir do dhíol leis na ministrí.
    Thárla uair go h-airighthe go raibh fear bocht i Seanachnoc agus ní raibh na deacmhaidhte díolta aige. Tháinig an ministir cuige agus dúbhairt leis an fear bocht - Dómhnal de Faoite " nár gádh
    1. am
    Siobhán Ní Chonaill