Scoil: Lóthar (uimhir rolla 10045)

An Lóthar, Co. Chiarraí
B. Ní Mheidhre

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear i Seanachnoc fadó agus bí bearla agus gaedhluinn aige...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    úasail, do bheannuig sé do is d'iarraidh sé do cad a thug cun a thig féin é. Do fhreagair Seán is seo mar a dúbhairt sé - "Cuir sir mise go dtí sir tusa le sir muice go dtí sir cullaig"
  2. Bhí fear na cómhnuidhe timcheall míle nó leath mhíle ó mo thigse, fadó. Bhí an tig lán de franncaca ag an duine bocht. Bhí franncach amháin ann ná raibh ach trí cosa fé. Do bhaileadar go léir timcheall ar an gcrann so cun cos adhmaid a cur fé. Níor 'baon mhaitheas é ní fhéadfaidís é dhéanamh. Bhí franncach ana mhór ina measg, is do labhair sé amach go hárd - "Sgaoil mise chuigis" ar seisean, agus fé dheire thiar thall, cuireadh an cos fé. Nuair a bhí an sean-duine ag dul a codhladh, cuir sé peidhre stochaí ag triomú cois na teinne. Thosuigh na frainncigh ag rinnce, ní feadarsa go deimhin ciucu"Fallaí Luimníghe