Scoil: Lóthar (uimhir rolla 10045)

An Lóthar, Co. Chiarraí
B. Ní Mheidhre

Síad na leigheasanna a bhíodh ag na seandaoine fadó ná na luibheanna a bhí ag fás...

Síad na leigheasanna a bhíodh ag na seandaoine fadó ná na luibheanna a bhí ag fás tríd an talamh. Tá alán luibh ann mar atá táthéalan, camán meal, posáiste cnuic, cairnigín, casrabhán, agus a mórán kuibheann eile. Sé an leigheas atá ins an táithéalan ná na crabbacha do bheirú agus é do scagadh agus é do bheirú airís agus suicre agus uisge beatha do chuir ann é do chuir fé thalamh ar feadh cúig seachtmhaine agus tá sé ana mhaith cun an triuc do leighisú.
    An camán meal. Baintear an camán meal agus sábháiltear é ar nós féar, agus curtar ar tarraice é in aice na teine ar feadh cúpla úair agus leigheasfad sé
      1. cleachtas an leighis
    Aine Ní Súiliobháin