School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Chiarraí
B. Ní Mheidhre

1. Is mó sgeal crabháid i dtaobh na naoimh go léir i mbéalaibh na ndaoine.
    Nuair a bhí Naomh Pádruig ag dul thar droichead lá, do shleamhnuig sé ar áit fliuch agus do gháir an leathóg mar gheall ar sin agus do chuir an naomh easganaidhe ar an leathóg agus sin é an fáth go bhfuil beal casta ar an leathóg.
    Nuair a cheas na guídaigh Ár Slánuigtheór d'eiteall trí éanluaithe thart san am. 'Sé an plíbín a eiteall thart ar dtúis agus nuair a bhí sé ag dul thar an gcrois scread sé amach "Céas é. Céas é." Tá an mí-ádh ar an bplibín ríamh ó shoin. Atá sgread craidte aige. Ní bhíonn aon suimhneas aige ach é ag eiteall thart thart ar a neid i gcómhniude
    Finóla Ní Mheidhre
    Tadhg H.