School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Kerry
B. Ní Mheidhre

1. ó Mháire Ni Conaill
    Seanacnoc

Is mó fotharach agus seana teamhpal atá mórthimcheall na hEireann in diaid na Nórmánaig agus na Danair. Is mó rían fotháraig atá igCíarraidhe go haírighthe. Tá ceann im áitsé sn bhaile agus tá ceann eile ag fear inaice linn agus tá poll talmhan fé'n dtalamh ó dá ceann acu. Dubhairt mo athair liom gur shiubhal fear éigin an poll san, san oidhche leis agus coineal aige, agus tá sé fíor. Tá rían iomairé in aice an tseana fotharaig le bliadheanta.

Is dócha nách aon iondhach é sin fé mar a deoreamm am seanfhocal.

" Trí saoghal fear fiolair
    Trí saoghal fiolair iomaire
    Trí iomaire deire an Domhain "

Sa bhlian 1922 nuair a bhí na " Crónach Dubha " igCurrain. Níor 'feidir le aoinne gabháil an bóthar gan innsint do na
    Máire Ní Conaill
    An Seanchnoc, Co. Kerry