School: Lóthar (roll number 10045)

An Lóthar, Co. Kerry
B. Ní Mheidhre

1. Laethannta na bó ríabhaiche síad an dá lá deiridh de Mhárta agus an cead lá de Abhrán. Is amhlaigh a cuir an bó ríabhach an Mhárta dhí gan an bás dá bhreith agus annsan leis an teasbach do thug sí dubhslán fé Márta gan aon dá cuid do dheanamh da dhícheall as san amach. Annsan iseadh do bhailig an Márta na gaotha go léir cuige ach do theip air an bó marbhadh, ach do fuair sé lá ar íasacht ó Abhrán, agus do cailleadh an tsean bó ríabhach le fúacht is le hanfa an 3adh lae.
  2. Bhíadh na daoiní ana críona fadó sara caithidís bróga. Tá trácht ar na daoini nár caith bróg ríamh agus bhí cuid mhaith aca mór thímcheall annseo. Is gnáthach le leabhaí an lae indiú dul gan aon bhróg tamall den bhliadain
    Siobhán Ní Chonaill
    Domhnaill Uí Chonaill