Scoil: Lóthar (uimhir rolla 10045)

An Lóthar, Co. Chiarraí
B. Ní Mheidhre

Ar an leathanach seo

1. fhochal duit níor mhó ná maith an ide a thughadh ar an d'tigín agus sé a dúbhradh na dhíaidh san mar gheall ar an íde (Donncadh Chásga a dúbhairt é) "Bheul" ar seiseann cé nár fhás féasóig ríamh ar Aongus bocht dá d'tagfhadh sé abhaile agus dá bhfeichfeadh sé an tigín agus an íde a tugadh air, d'fásadg an feasóig air le tocht feirge agus cannchar chómhraich. Ach níor tháinig Aongus thar nais ó shoin is dócha go bhfúair sé bás, solus siorriúde dá ganam is d'anamnachaibh na marbh go léir.
    AT1940: The Extraordinary Names
  2. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bí an sgoláire bocht tuirseach tnáidhte de bhárr an aistir a bhí deanta aige ó mhoch mhaidne nuair a leog sé a ghúalainn igcoinnibh ursain doruis an tíghe mhóir tráthnóna seo. Ní raibh aon nídh