Scoil: Tulca (uimhir rolla 1396)

Na Tulacha, Co. Chiarraí
Mícheál Ó Dálaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Mu[chadh?]: - Seilmidí a bhíonn i scoilteannaibh na [bh]fallaí iad do bhrúghadh agus ceiridhe do dhéanamh díobh agus do chur lámh le poll na bráighde.
    Cluas tinn ('Earache'): - Nuair a bhíonn slat fuinnseoige glaise sa teineadh uaireanta chídhtear uisce ag púscadh amach as ceann na slaite agus deiridís gur maith an leigheas é sin dá mbeadh pian id' chluais.
    Craosghalar: - Gob an ghanndail a chur i mbéal an pháiste agus iachall do chur ar an éan (t-éan sa lámhscríbhinn) gogaduíol a dhéanamh trí huaire i ndiaidh a chéile.
    Craobhfhabhar: - Dheinidís fíoghar na croise air naoi n-uaire gach maidin le fáinne óir go dtí go n-imthigheadh sé.
    Ainm an duine a sgrí mórthimcheall na háite ina mbíodh sé. A ainm do sgríobhadh le fuil as eirbeall chait dhuibhnú le dubh.
    Sáil tinn tar éis léimt ar chloich: - Prátaí rósta agus bainne géar mar cheiridhe.
      1. cleachtas an leighis