Scoil: Tulca (uimhir rolla 1396)

Na Tulacha, Co. Chiarraí
Mícheál Ó Dálaigh

1. Cúram na gcos
    San bparóiste seo dachad blian ó shoin bhíodh na páisdí gan bróga go dtí go mbíodh siad naoi mbliana ar a luighead agus an chéad pheidhre a gheibhidís ní bhíodh de chead aca iad a chaitheamh acht amháin chun dul ar aifreann gach Domhnach. Ní chuiridís orrtha de ghnáth [iad] go dtí go mbíd[ís] sé bliana déag agus pé obair saoráideach a bhíodh le déanamh aca chaithidís na bróga uatha mar ualach trom dob eadh iad.
    Bhí boinn na gcos ana-chruaidh ar fad agus ní raibh beann aca ar fuacht, lic oidhir nú sneachta leis. Nuair [a] bhíos im gharsún bhí meas mór againn ar chnaipí agus marbilí (=mirlíní), bhíodh cnaipí ar chórda ag gach buachaill agus agus dhéanfadh garsún gaisce mór míchiallda acht cnaipe a thabhairt dó mar dhíoluigheacht. Do chonnaic mé áit ina raibh aoileach agus bhí brat mór de aiteann ann. Bhí sé ana-gharbh dar ndóigh agus deiligne géara innte agus do chonnaic mé garsún ghá phosáilt ach cúpla cnaipe d'fháil. Bhí aithne agam ar fhear a bhí ina chómhnuidhe i nDrom an Ghoirtín, paróiste an Bhunáin agus dubhairt sé ná bíodh aon bhróg air nuair [a] bhíodh sé ag baint aitinn, acht chuireadh sé a chaipín idir a chosa agus an aiteann nuair a bhíodh
    Donncad O Súilleabháin
    Duílios, Co. Chiarraí