Scoil: Baile na hEaglaise (Chapeltown)

Baile an tSéipéil, Co. Chiarraí

"Coinneal is Coinlleóir ann
    Is cuir-se Leath-ram (rann) leis sin."
    Annsan do cruinnig sé a mheabhair agus ar seisean-
    "Á! dá ndeuntá-sa aithrighe in am ní bheifeá it shamhailt annsan"
    leis sin do sgein sí as a radharc ar nós splonnc teine agus ní fheacathas a rian da droichead riamh ó shoin. Bhuoidh (?) an leigheann uirthi.
    N.B. leath-RAM a dubhairt a seanduine a thugas fé ndeara go maith is cuimhin liom (?) agus b'ait liom é.

Duine beag clóchasach a bheadh Seán, go n-déana Dia trócaire air, a mbadh mhaith leis an lámh uachtoir d'fhághail ar Ghaedhilgeóir eile - spirid na h-iomaideachta a bhí go láidir na léitheidí - na daoine gur fhan tréithe deireonacha an Chultúir Gaedhalaigh aca. B'é féin an t-aon duine amháin sa cheanntair seo a raibh eólas ar sheanachaidheacht na sean-aimsire aige ach mo léan é bheith imtighthe.
    Míchéal Ó hAiniféin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)