Scoil: Baile na hEaglaise (Chapeltown)

Baile an tSéipéil, Co. Chiarraí
Mícheál Ó hAiniféin

2) Ana-díóghbháil seadh sméaróíd teine a bhreith leat agus cuigean á deunamh sa tig.

3) D'feudfaí comhacht na piseóíge seo - an sméuróíd teine - do lot ach soc céachta nó an tlúth nó aon phíosa iarrain a ropadh isteach sa teine láíthreach nuair a raghadh an duien amach agus ní beadh aon bheonn (?) annsan agat ar phiseóga.
  2. Leabhar é seo a bhí ag Mac Gabhann thios -Ceannaidhe mór i dTráíghlí - agus Freemason a b'eadh é. Aoinne go raibh bainne á ghoid uaidh trí phiseóa nó sin nó eile do theigheadh sé isteach dtí Mc Cowen agus do CHIDHEADH sé sa leabhar iongantach úd an té a bhí ag déunamh na díóghbhála dhó.
    Deirtear liom go raibh a leithéid de leabhar leis ag na Dennys, Cnoc a Teampaill agus an úsáid chéadna á bhaint as. Ní fios (?) cad é crích a tháinig ar an leabhar ó shoin.

4) Bhí duine des na comharsain agus bó aige agus gach aon mhaidin thagadh sí an bhuaile agus gan deóír bainne aici. Cuadhthas oidhche ag faire uirthi agus cad a chidhfidís ach (?) mór giorfiadh agus í a deól. Thárla go raibh fear tamall na diaidh san tráthnóna agus é ag faire ar mhada ruadh san áit céudna agus cad a cifhfadh sé chuige ach an giorrfiadh mór so. Thug sé fé - ach ní fheaca sé na dhiaidh ach puth deataig - bhí
    Míchéal Ó hAiféin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)