Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear na comhnuidhe sa mhacaire fadó. Bhí sé ag siubhal ar bhara na haile thíos i ngaraidhe liam lá. Conaic sé uaidh brúch na suidhe ar caraig agus í ag cioradh a cinn. Bhí an cocal inaice lei ar an gcloich. Déalaig sé i ganfhios di agus snap sé an cocal a bhí inaice leí ar an gcloich. Lean sí abhaile annsan é agus do pósadh iad. Nuair a bhíodh sí ag dul go dtí Aifreann na haon mhaidin domhnuigh ní siubhalfadh sí le éinne dul ná teacht ar eagla go ndéanfadh sí peaca. Bhí triúr cloinne aici. Níor dhein sí ach trí gáire an fhaid a bhí sí na theannta. An céad lá gáir sí, bhí seisean ag marbhú ainmhidhe tháinig leanbh óg na gcomharsan isteach agus dimthig sé amach, gan aon blúire de'n fheóil dfhághailt. Annsan do gháir sí. Nuair dfhiafruig
    Maitias Ua Dubhda
    Baile na Leacan, Co. Chiarraí