Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Trí béií sa ló a bhíodh aca fadó. Sara íosfaidís an breacfast raghaidís amach ag obair agus taréis cúpla uair ag obair, thagaidís isteach chun an breacfast d'ithe. Prátaí agus iasc agus bláthach nó baine ramhar a bhíodh aca an breacfast. Nuair ná bheadh na prátaí aca, bheadh arán buidhe aca déanta de uisge friuchaigh agus min. Bhíodh an rud ceadhna aca i gcóir an dinnéir. Dheinidís leite i gcóir an tsuipéir. Cuiridís bláthach ag beiriú ar dtúis agus annsan bheadh siad ag caitheamh an min isteach go dtí go mbíodh sé ramhar, istigh sa corcán. Bhíodh na héisc ana flúirseach i Bágh Branndáin san am san, agus
    Maitias Ua Dúbhda
    Baile na Leacan, Co. Chiarraí