Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí Conán Maol agus a dhrithár ag dul ag feáchaint adhtuarastail. Nuair a thánadar go cros bóthair, dubhairt an drithár le Conán, teacht annso blian ó indhiu agus dá mbeadh sé féin beó, go mbeadh sé san áit ceadhna agus dá mbhé marbh a bhead sé go mbhead rian fola ar an mbóthar. Do dhein Conán amhlaid agus bhí an fuill ar an mbóthar. Bhí a fhios aige annsan gur marbh a bhí sé agus cuaidh sé mór timcheall feucaint cad do thárla dho. Is amhlaid a chuaidh an drithár ag obair do fheirmeóir agus nuair a fuair an fheirmeóir bás, do phós an drithár a bhean. Dubhairt an bhean leis; "gach maidin Bealtaine téigheann girrfiadh leath óir agus airgid treasna an Caisleáin". An maidin seo cuaidh an fear in dhiaidh an girrfiadh. Bhí each, agus coin, agus seabhach aige. Nuair a tháinig sé suas leis an
    Maitias Ua Dúbhda
    Baile na Leacan, Co. Chiarraí