Scoil: Breac-Cluain (B.) (uimhir rolla 16217)

An Bhreac-chluain, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghdha

1. (gan teideal) (ar lean)

There was a wren there long ago he went out one frosty morning in a tillage field.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    know what to make of them selves or how would they pull it. The day got sunny. There was a big "log" of water around the worm. The log of water they had made it was mostly covering the worm. The twelve of them caught it, and they pulled together and they fell back in the log of water and they were drowned.
  2. Scéal
    Bhí triur fear ag teacht ó aonach an Phuich oidhche amháin. Nuair a bhíodar comh fada le bothar an Chláir do tháinig amhailt rómpa amach agus theastuig uaithi duine acu do thógaint léi. Bhí an bheirt eile a diarraidh é bhreith leó agus caitheadh an amhailt i leath taobh úaithi iad. Bhíodar mar sin ar feadh a bhfad. Go dtí gur chuadar comh fada leis an gCoill agus chaith an amhailt rud éigin i súilibh na beirte a bhí ag tógaint an duine eile leó agus baineadh an radharc díobh agus ní feadfadh siad an fear eile a bhreith leó níos mó. Annsan nuair a fuair an bheirt a radharc thar nais do chonacadar beirt bhan. Bhíodar comh fada le crosaire an tSagart leó. Do gaibh morán capall iallait thársta amach. Do cidfea
    Pádraig Ó Cinnéide
    Baile na Cúirte, Co. Chiarraí